Studieplaner
Kompetenceplan for fysik på Steiner HF
Indledning
Rudolf Steiner skolen er tolvårig med en otteårig grundskole og en fireårig overskole/overbygning.
Denne kompetenceplan relaterer sig til overskolen/overbygningen i faget fysik dækkende for undervisningen fra 9. til 12. klassetrin. På Steinerskolerne tilrettelægges undervisningen, så et fags progression og sammenhæng er tilpasset den unges alder. Således danner den almene udvikling af det unge menneske grundlag for de faglige temaer, der undervises i for hver årgang. Læs mere i ”Introduktion til Rudolf Steiner-skolens læreplan – en skitse”.
Ved godkendelsen af den toårige Steiner-hf for skolernes 11. og 12. klassetrin skal hf-læreplanen i faget følges og for Fysik C ses kravene i stx-læreplanen for faget på:
Link til læreplanen: https://www.uvm.dk/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/laereplaner-2022
Formål og perspektiv
Mennesket har altid undret sig over naturen og været optaget af at erkende den. Gennem iagttagelser, eksperimenter og tænkning udvikler fysikerne stadig dybere erkendelse af naturens fænomener og finder grundlæggende principper og love, som giver sammenhæng i fænomenerne. Faget fysik bidrager til at skærpe iagttagelsen af naturfænomener og til at udvikle forståelse af natur, teknologi og fænomener i dagliglivet. Det giver grundlag for at bruge fysikken i forskellige sammenhænge, fra praktiske situationer i hverdagen til afgørelser, som påvirker samfundsliv, natur og miljø. Fysikken skal også ses i et historisk perspektiv; den er en del af vores kulturarv.
Undervisningen giver en indføring i fysikkens begreber, symboler og sprog og knytter observationer og praktisk laboratoriearbejde til lovmæssigheder og teorier. Faget skal bidrage til at vise fysikkens brug af matematik, og hvordan matematikken bruges til at udtrykke lovmæssigheder og til at lave modeller for virkeligheden.
Faget skal bidrage til at opøve en kritisk holdning til undersøgelser og påstande og give træning i at argumentere for løsninger på faglige problemstillinger. Det skal også styrke elevens evne til at skelne mellem videnskabelig baseret kundskab og kundskab, som ikke er baseret på videnskabelige metoder.
Faget skal give en forståelse af fysikkens faglige problemstillinger og føre til øget indsigt, og dermed danne grundlag for livslang læring. Faget fysik skal på den måde fremme innovation og udvikling. Samtidig lægger undervisningen vægt på de almendannende sider af faget.
Undervisningen skal give mulighed for at styrke elevernes nysgerrighed, kreativitet og lyst til at arbejde med fysik. For at udvikle færdigheder og kundskab er det nødvendigt at arbejde både praktisk og teoretisk i faget. Der lægges også vægt på udviklingen af modeller og en drøftelse af deres begrænsninger i forhold til en erkendelse af virkeligheden.
Naturvidenskaben fremstår på to måder i undervisningen: Som produkt i form af den tænkning og forståelse ‘videnskabere’ har udviklet, og som proces, hvor eleven skaber sin egen viden fra iagttagelse af fænomener til begreber og egen teoridannelse. Processen omfatter evnen til at gå vejen fra erfaring til begreb og til at sammenknytte forskellige begreber ved hjælp af egen aktivitet.
Dette indebærer at øve åbenhed, systematiske observationer, eksperimenter, hypotesedannelse, diskussioner, kritisk vurdering, argumentation frem til konklusioner og formidling.
Emneområder
Fysikkens bidrag til det naturvidenskabelige verdensbillede
Astronomi og kosmologi
Når vi ser mod nattehimlen mødes vi af lysglimt, som har været undervejs i milliarder af år, fra stjerner, der måske er væk. I kosmologien søger vi at nå nærmere en forståelse af universets struktur og historie.
Ved uddrag fra atomteoriernes historiske udvikling samt enkle forsøg oparbejdes en forståelse af historiske og nutidige opfattelser af atomets struktur og egenskaber.
Energi
Energibegrebet er et af de mest grundlæggende begreber i fysik, og det spiller en væsentlig rolle inden for alle fysikkens discipliner. Der ses derfor på de mange forskellige energiformer, på deres forskellige kvaliteter og på termodynamikkens hovedsætninger. Der arbejdes med forskellige processer, og deres energikæder opskrives. Der ses også på energiforbrug og nyttevirkning, og der laves beregninger med energi, arbejde og effekt.
Lyd, lys og farver
Det overordnede mål er at undersøge fænomenerne lyd, lys og farver både eksperimentelt og videnskabshistorisk. Det giver anledning til at se på forskellige teorier for lys og farver.
Der arbejdes med mange forskellige typer lysfænomener, herunder naturens lysfænomener.
Der arbejdes med Newtons farvespektrum og teorier for lys og farver og med Goethes forskellige farvespektre og farvelære.
Interferens og lysets bølgemodel, det elektromagnetiske spektrum og spektrallinjer. Lysets bølge- og partikelegenskaber behandles.
Af andre mulige temaer kan nævnes:
Varmelære
Der arbejdes med faste, flydende og luftformige stoffers varmeudvidelse samt udvalgte temperaturskalaer. Gennem forsøg oparbejdes en forståelse for energiforhold ved stoffers opvarmning, nedkøling og faseovergange. Der arbejdes også med vands kogning ved varierende tryk. På den måde opnås en faglig forståelse for de talrige industrielle anvendelser af den indsigt, varmelæren bringer.
Energiteknologi
Der kan ses på forskellige energikilder, herunder vedvarende energikilder, på deres teknologiske udfordringer og deres fordele og ulemper også med hensyn til miljøet. Der kan foretages ekskursioner til forskellige virksomheder og universiteter.
Klassisk mekanik
I den klassiske mekanik opleves sammenhængen mellem sted, hastighed og acceleration i et tyngdefelt. Uddrag fra mekanikkens opdagelseshistorie gennemgås ved udvalgte personer og paradigmeskift, med et europæisk fokus, grundet samspillet med den vestlige kulturhistorie.
Moderne fysik
Hovedområdet handler om relativitetsteorierne og om atom- og kvanteteorier, der på mange punkter bryder med den klassiske mekanik. Mange af de relativistiske effekter og kvanteeffekter er overraskende, og vores sædvanlige forestillinger kan ikke bruges.
Elektricitet
Hovedområdet dækker den traditionelle elektricitetslære og elektromagnetisme.
Den historiske udvikling følges, idet der ses på forskellige måder at fremstille elektricitet på. Der arbejdes med elektriske grundbegreber og lovmæssigheder, herunder opbygning af forskellige elektriske kredsløb, og med beregninger.
I forbindelse med elektricitetslæren står feltbegrebet centralt, og der ses på magnetfelter og elektriske felter.
Der arbejdes med Ørsteds og Faradays forsøg, herunder induktion og elektromagnetiske felter. Generatorer og motorer til jævn- og vekselspænding gennemgås. Der kan arbejdes med transformere, trefaset vekselspænding og elektricitetsforsyning, dioder og transistorer.
Der kan også arbejdes med forskellige former for stråling som katodestråling og radioaktiv stråling.
Kompetencemål
Undervisningen giver mulighed for at kunne:
- lave præcise iagttagelser af fysiske fænomener og gengive dem korrekt.
- udvikle begreber ud fra iagttagelse af fænomener og finde kvalitative og kvantitativelovmæssigheder.
- lave forsøg og undersøgelser, herunder opstille og teste enkle hypoteser.
- bruge de mest almindelige instrumenter og anvende relevante digitale værktøjer ved målinger og bearbejdning og præsentation af stof.
- bearbejde data og præsentere og vurdere resultater og konklusioner.
- anvende fagbegreber og -sprog og gøre rede for centrale træk ved videnskabelige metoder ifysik.
- bruge lovmæssigheder og teorier og kunne kende forskel på dem.
- skelne mellem matematiske modeller (matematisk formalisme) og den fysiske fortolkning deraf, og dermed skelne mellem model og virkeligheden i vores fysiske verden.
- have forståelse for fysikkens bidrag til forståelse af naturfænomener og teknologi- og samfundsudvikling.
- kunne behandle problemstillinger i samspil med andre fag.
Evaluering
Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes egne iagttagelser af fysiske fænomener. Så følger den tankemæssig bearbejdning deraf, først i klassesammenhæng og derefter ved udarbejdelse af individuelle periodehæfter med det gennemgåede pensum. Eleverne laver også selv forsøg i laboratoriet med efterfølgende behandling af iagttagelser og måleresultater.
Desuden kan eleverne selv læse tekster og se film med specifikke emner. Eleverne kan derudover få individuelle opgaver, som de selv må finde litteratur til, og som besvares skriftligt eller ved foredrag.
Ved afslutning af en periode kan der gives en prøve i det gennemgåede stof. Derved får eleverne mulighed for i højere grad at opleve sammenhængen i stoffet og samtidig få en oplevelse af deres egen tilegnelse og forståelse deraf.
Elevernes arbejdsindsats, faglige udvikling og kompetencer evalueres løbende ud fra alle disse ting, ved skriftlige kommentarer i afleveringer, ved samtaler med eleverne og ved skriftlige vidnesbyrd.
“Det bedste ved at gå her er fællesskabet og diversiteten i undervisningen. Vi har både boglige fag og håndværksfag, der alle bidrager til læringen. Derudover har man et godt forhold til lærerne”
Steiner HF elev
Camilla fra 2. HF har en artikel i seneste udgave af Steinerbladet🥳💪
Artiklen er skrevet i forbindelse med Årsopgaven og handler om bæredygtige byggemetoder 🏗
Læs Camillas artikel på vores hjemmeside (link i bio) under fanen ‘10. Klasse & HF’ - Artikler 📑
#steinerhfkvistgård #steinerhf #waldorfeducation #steinerbladet #bæredygtigtbyggeri

Camilla fra 2. HF har en artikel i seneste udgave af Steinerbladet🥳💪
Artiklen er skrevet i forbindelse med Årsopgaven og handler om bæredygtige byggemetoder 🏗
Læs Camillas artikel på vores hjemmeside (link i bio) under fanen ‘10. Klasse & HF’ - Artikler 📑
#steinerhfkvistgård #steinerhf #waldorfeducation #steinerbladet #bæredygtigtbyggeri
Simon says … 1. HF havde engelskundervisning udenfor i dag - med lege på engelsk 🥳🌸
#steinerhfkvistgård #steinerskolenkvistgaard #waldorfeducation #steinerhf

Simon says … 1. HF havde engelskundervisning udenfor i dag - med lege på engelsk 🥳🌸
#steinerhfkvistgård #steinerskolenkvistgaard #waldorfeducation #steinerhf
Meld dig til rundvisningen på fredag og hør mere om vores karakter- og eksamensfri 10. klasse og HF-uddannelse 🌸
Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål og se vores dejlige skole ☘️
Tilmelding senest i dag, mandag d. 8. maj til:
jar@steinerskolen-kvistgaard.dk
Vi glæder os til at se dig foran hovedhuset på fredag d. 12. maj kl. 13:30 🥳
#steinerhfkvistgård #steinerskolenkvistgaard #steinerskolen #waldorfeducation

Meld dig til rundvisningen på fredag og hør mere om vores karakter- og eksamensfri 10. klasse og HF-uddannelse 🌸
Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål og se vores dejlige skole ☘️
Tilmelding senest i dag, mandag d. 8. maj til:
jar@steinerskolen-kvistgaard.dk
Vi glæder os til at se dig foran hovedhuset på fredag d. 12. maj kl. 13:30 🥳
#steinerhfkvistgård #steinerskolenkvistgaard #steinerskolen #waldorfeducation
✝️⛪️🪦🏞️🕯️🌟🎇🌌🌃🌕
I Assisi fik vi lov at møde broder Theodor.
Han er født og opvokset i Danmark, men blev for ca. 35 år siden en del af broderskabet i den franciskanske kirke i Assisi.
Her sad vi i et lille kloster-rum, og fik lov til at stille ham spørgsmål om absolut alt vi var nysgerrige omkring.
Theo var meget åben omkring sit liv, som leves efter disse 3 ting: lydighed, cølibat og fattigdom.
Derudover har han en god sans for humor, som var en friskt pust til vores humør🌟
#assisiitaly #steinerskolenkvistgaard #steinerhfkvistgaard #waldorfschooldenmark

✝️⛪️🪦🏞️🕯️🌟🎇🌌🌃🌕
I Assisi fik vi lov at møde broder Theodor.
Han er født og opvokset i Danmark, men blev for ca. 35 år siden en del af broderskabet i den franciskanske kirke i Assisi.
Her sad vi i et lille kloster-rum, og fik lov til at stille ham spørgsmål om absolut alt vi var nysgerrige omkring.
Theo var meget åben omkring sit liv, som leves efter disse 3 ting: lydighed, cølibat og fattigdom.
Derudover har han en god sans for humor, som var en friskt pust til vores humør🌟
#assisiitaly #steinerskolenkvistgaard #steinerhfkvistgaard #waldorfschooldenmark
⛰️🏔️🌄⛪️💒🔔
2’HF’s to dage i Assisi:
Vores dage i Assisi var meget tiltrængt, efter vores byvandringer i Rom.
Assisi har en blid og rolig stemning, hvor vi kunne få en ro i kroppen efter en lang rejsedag.
Her så vi Assisis middelalder-optog, vi fik spist god is i det meget varme vejr, lækker mad med fantastisk udsigt, og besøgt de mindeværdige små klostre, som ligger i byens omegn.
#steinerhfkvistgaard
#steinerskolenkvistgaard
#assisiitaly #waldorfschooltrip

⛰️🏔️🌄⛪️💒🔔
2’HF’s to dage i Assisi:
Vores dage i Assisi var meget tiltrængt, efter vores byvandringer i Rom.
Assisi har en blid og rolig stemning, hvor vi kunne få en ro i kroppen efter en lang rejsedag.
Her så vi Assisis middelalder-optog, vi fik spist god is i det meget varme vejr, lækker mad med fantastisk udsigt, og besøgt de mindeværdige små klostre, som ligger i byens omegn.
#steinerhfkvistgaard
#steinerskolenkvistgaard
#assisiitaly #waldorfschooltrip
🇮🇹🍕🍝⛪️🍝🇮🇹🏛️🏟️🏟️🏛️⛪️
2. HF’s oplevelsesrige 5 dage i Rom:
På vores ophold i Rom fik vi, elever fra 2.HF, oplevet en helt masse ting.
Vi har set utallige historiske monumenter såsom: Colosseum, Peters kirken, Vatikanet, Forum, mange forskellige kirker, Den spanske trappe, Trevi fontænen, Michelangelo og Bernini’s smukke værker og meget andet.
Derudover har vi også haft mange sociale oplevelser, hvor vi har udforsket Italiens smukke (og varme) gader, den lækre mad, den fantastiske italienske kultur og den store fodboldglæde⚽️🏛️🇮🇹🍕🍝⛪️🏟️
#steinerskolenkvistgaard #steinerhfkvistgaard #romeitaly #schooltrip #waldorfschools #waldorfschoolinrome

🇮🇹🍕🍝⛪️🍝🇮🇹🏛️🏟️🏟️🏛️⛪️
2. HF’s oplevelsesrige 5 dage i Rom:
På vores ophold i Rom fik vi, elever fra 2.HF, oplevet en helt masse ting.
Vi har set utallige historiske monumenter såsom: Colosseum, Peters kirken, Vatikanet, Forum, mange forskellige kirker, Den spanske trappe, Trevi fontænen, Michelangelo og Bernini’s smukke værker og meget andet.
Derudover har vi også haft mange sociale oplevelser, hvor vi har udforsket Italiens smukke (og varme) gader, den lækre mad, den fantastiske italienske kultur og den store fodboldglæde⚽️🏛️🇮🇹🍕🍝⛪️🏟️
#steinerskolenkvistgaard #steinerhfkvistgaard #romeitaly #schooltrip #waldorfschools #waldorfschoolinrome
10. klasse har de sidste fire uger haft dramaperiode og har arbejdet med Shakespeares ’Helligtrekongersaften’ 🎭
På mandag er der premiere på forestillingen i Teaterhuset i Espergærde. Der er to forestillinger for elever og en for forældre og venner 🥳🌼
#steinerskolenkvistgaard #steinerhfkvistgård #10klasse #teaterhusetespergærde

10. klasse har de sidste fire uger haft dramaperiode og har arbejdet med Shakespeares ’Helligtrekongersaften’ 🎭
På mandag er der premiere på forestillingen i Teaterhuset i Espergærde. Der er to forestillinger for elever og en for forældre og venner 🥳🌼
#steinerskolenkvistgaard #steinerhfkvistgård #10klasse #teaterhusetespergærde
Så er det på torsdag, vi holder infomøde om vores 10. klasse 🥳
Kom og hør om vores karakter- og eksamensfri 10. klasse, som både er for elever, der kommer her fra skolen, men i høj grad også for dig, der kommer fra en anden grundskole og har lyst til nye skoleoplevelser med masser af variation, kreative fag og projekter 🌸
Skriv til vores koordinator for 10. klasse og HF, Jacob Rosendahl Pedersen og meld dig til: jar@steinerskolen-kvistgaard.dk. Så ses vi på torsdag kl. 17 💪🏼💚
#steinerhfkvistgård #steinerhf #steinerskolenkvistgaard #10klasse

Så er det på torsdag, vi holder infomøde om vores 10. klasse 🥳
Kom og hør om vores karakter- og eksamensfri 10. klasse, som både er for elever, der kommer her fra skolen, men i høj grad også for dig, der kommer fra en anden grundskole og har lyst til nye skoleoplevelser med masser af variation, kreative fag og projekter 🌸
Skriv til vores koordinator for 10. klasse og HF, Jacob Rosendahl Pedersen og meld dig til: jar@steinerskolen-kvistgaard.dk. Så ses vi på torsdag kl. 17 💪🏼💚
#steinerhfkvistgård #steinerhf #steinerskolenkvistgaard #10klasse