Årskalender Børnehuset 2022/2023
10. november Lanternefest
26. november Julebasar 10.00-15.00
2. december Adventsspiral
21. december Juleafslutning
6. januar Hellige 3 konger fest
2. februar Forældremøde 17.00-19.00
17. februar Fastelavns fest
15. marts Forældre seminar 17.00-19.00
31. marts Påske fest
3-5. april Lukkedage påske
15-16. april Forskønnelsesdage 9.00-15.00
19. maj Lukkedag Kr. Himmelfartsdag
26. maj Pinsefest
23. juni Sommerfest 14.00-16.00
Forældresamarbejde
Når I som forældre vælger en Rudolf Steiner-institution som vores, siger I også ja til et tæt samarbejde mellem børnehuset og jer som familie.
Vores personalegruppe er engageret og ambitiøs i forhold til jeres barns trivsel, og vi tager del i jeres barns liv. Derfor har vi høje målsætninger, som kun kan opnås ved hjælp af stort engagement og deltagelse fra jeres side som forældre.
Derfor tager vi det for givet, at I:
- Deltager i arrangementer og forældremøder
- Deltager i børnehusets to årlige arbejdsdage
- Har en positiv ånd for stedet
- Har sympati og forståelse for vores pædagogik
- Bakker op om og gerne deltager i arbejdet i børnehusets forældrebestyrelse
Påklædning
Vi er ude hele året, og derfor betyder det utrolig meget for dit barns trivsel, at det har godt og praktisk tøj på.
Tøjet skal passe til årstiden og barnets alder, og vi anbefaler naturmaterialer som bomuld og uld.
Gode sko eller støvler er også vigtige, og der må gerne være plads til ekstra sokker. Og så er det naturligvis vigtigt, at der er adgang til en god portion skiftetøj, hvis strømper eller bukser skulle blive våde eller mudrede.
Har I brug for et godt råd, så tag en snak med personalet på stuen. Vi skal også nok tage fat i jer, hvis barnet mangler noget.
Sygdomspolitik
Vi mener, at børns sygdom, sundhed og trivsel er et fælles ansvar mellem institutionen og forældrene.
Barnets behov bør altid komme i første række, og derfor foretrækker vi en åben dialog, hvor vi har tillid til hinandens dømmekraft.
Det handler ikke kun om feber eller andre målbare symptomer, men om at bedømme barnets almene trivsel. Det er vores udgangspunkt for at vurdere, om barnet har fysisk og psykisk overskud til at følge en hverdag i børnehuset.
Personalet kender barnet rigtig godt, og da vi er en lille, familiær gruppe, vil vi hurtigt observere ændringer i den almene trivsel.
Feber er kun et blandt flere symptomer på, at barnet er sygt. Specielt hos vuggestuebørn kan temperaturen svinge meget, da temperaturreguleringen ikke udvikles fuldt før i 3-4 års alderen. Feberen er en naturlig del af kroppens immunforsvar, og derfor er det ikke hensigtsmæssigt at forsøge at slå feberen ned med febernedsættende medicin som f.eks. Panodil. Det forlænger bare processen.
Barnets psykiske velbefindende indgår i vurderingen af den almene trivsel. Et barn er ikke nødvendigvis sygt, hvis det er utrygt eller ulykkeligt, men det kan have et stort behov for sin mor eller far. Et usædvanlig træt barn har ikke overskud til at følge hverdagen, og også de øvrige børn har krav på personalets omsorg. Hvis et enkelt barn kræver ekstra meget omsorg, bliver der derfor mindre til de andre.
Retningslinjer til vurdering af barnets helbred
- Barnet skal kunne deltage i den daglige rytme i institutionen, have fysisk og psykisk velvære og være uden sygdomstegn
- Hvis I er i tvivl om, hvorvidt barnet skal afsted om morgenen, så ring til personalet og få deres vurdering i stedet for at vente, til I afleverer i institutionen. Der kan være smitsomme sygdomme i omløb, som I ikke kender til.
- Vi kontakter jer, hvis der i løbet af dagen opstår afvigelser eller væsentlige ændringer i barnets normale velbefindende, som gør, at I skal komme og hente. Vi følger de almindelige lægelige anvisninger om forholdsregler ved sygdom.
Som hovedregel er et barn klar til at komme i institution igen, når det ikke har haft symptomer i mindst 24 timer. Det gælder bl.a. ved feber, diarré eller øjenbetændelse.
Ved opkast eller maveonde skal der gå mindst 48 timer, fra barnet sidst har haft opkast o.l.
Husk at det kræver langt flere kræfter at være sammen med mange andre børn i en institution end at være hjemme sammen med far eller mor.
“Vi ved at hun har haft en god dag, når man kan lugte røgen fra bålet i hendes hår og hun glad genfortæller dagens eventyr.”
Forælder i Børnehuset
PPU holder endnu en gang åbent i salgsboden på fredag d. 10.🌸 Vi åbner kl. 7:50, lukker kortvarigt under morgensang og åbner igen lige efter 🥳
Vores påskønnede PPU - Praktisk Pædagogisk Undervisning - finder sted i et tre-ugers forløb i hovedfag, enten på værksteder eller i skolehaven, hvor elever på tværs af klasserne arbejder med håndværksprægede projekter 🧶🛠️
Dygtige elever og deres skønne produkter♥️ Mønterne går til nye beskæresakse til skolehaven ✂️🪴
Hvilken grad er ‘largest’?
5. klasse bøjer tillægsord.
Eleverne læser højt på skift, og bagefter oversætter de en linje af gangen fælles i klassen ☀️
Skriftligheden i engelsk starter i 4. klasse, og i 5. begynder eleverne at læse små hæfter og bøger, og så begynder undervisningen i den første grammatik!
Eleverne lærer også de små ord, som binder det hele sammen - som konjunktioner og relative pronomener 👌🏼
Og grammatik på engelsk er ikke let! Derfor laver klassen først en side sammen i engelskhæftet ‘Here we go’, så de er klar til at kaste sig over resten af opgaverne derhjemme💪🏼
Det kræver tid, tålmodighed og kræfter at arbejde med pileflet 💪🏼
Det ved 9. klasse, som nu har afsluttet to pilefletsforløb på i alt ca. 4 uger.
Flettearbejdet begynder med, at eleverne fletter en rund bund - en spiralform flettet på et kors. Så sætter de sidestager ind for at kunne flette siderne, og tilsidst laves der en kant.
Hvis man har lyst, kan man give sin kurv en hank 🌸
De smukke kurve har fået liv som ægge-, strikke-, brød- og sankekurve ♥️
TAK for det flotte fremmøde til vores Åbent Hus i lørdags 🌸
Det blev en dag, hvor vi stolt kunne vise vores skole frem - 3.-5. klasse optrådte i Stenladen, og der var åben undervisning og værksteder på hele skolen.
Hos HF’erne fik de interesserede sig en snak med elever og lærere, samt et indblik i, hvad eleverne er i gang med for tiden.
Alt i alt en dejlig dag med bål på gårdspladsen og masser af kaffe og kage i den velbesøgte café.
Vi glæder os til næste gang 🇩🇰
Så er det IMORGEN kl 10-13, at vi inviterer indenfor til Åbent Hus på Grundskole, 10. klasse og HF 🥳🌸
Der vil være masser af aktiviteter og rig mulighed for at møde både lærere og elever og få et indblik i livet på skolen ♥️
Se programmerne for hhv. Grundskole og HF på vores hjemmeside: www.Steinerskolen-kvistgaard.dk/aabent-hus-2023
Buegymnastik!
Når eleverne starter med musikundervisningen i 3. klasse (violin, bratsch eller cello), handler det om de praktiske ting omkring instrumentet: Hvordan man sidder med det, hvordan man pakker det ud osv. 🎻
I den spæde begyndelse spiller eleverne efter gehør – cellolæreren, Mathias spiller en melodi, som eleverne skal efterligne uden brug af noder. Det er en intuitiv måde at lære musikken på.
For at lære noderne at kende laver eleverne nodelege, hvor de skal træne rytmen i kroppen. Hvis man klapper eller stamper rytmen og mærker den fysisk, er den pludselig mindre abstrakt. De første noder er desuden i forskellige farver – det hjælper med orienteringen 🎶
For at aktivere fingermusklerne og lære at kontrollere buen laver eleverne buegymnastik – f.eks. med Lille Peter Edderkop, der kravler op af buen.
I 4. klasse går man fra hold- til soloundervisning. Her begynder eleverne ofte at have forskellige behov, og det er også her, der er nogle, der skifter til et andet orkesterinstrument.
Fra 5. klasse begynder eleverne i orkestret, som de fortsætter i i de kommende år 🌸
Det er en vild udvikling, eleverne går igennem – og instrumentet følger dem hele vejen ♥️
Selvom begge døre til smedjen står åbne, er der godt røgfyldt, når 9. klasse smeder grillgafler - og deres banken kan høres vidt omkring 🔨
For at få den runde jernstang til at blive en flot, håndsmedet grillgaffel skal eleverne banke: først skal stangen bankes firkantet, så ottekantet for så igen at blive banket rund. På den måde får man den flotte håndlavede struktur 💪🏼
Når eleverne så har deres flotte, håndsmedede stang, splitter de den med en mejsel i den ene ende og bukker de to ender, så den bliver gaffelformet. Og som dekoration drejes stangen tilsidst, så man får de fine snoninger 👌🏼
Første gang eleverne stifter bekendtskab med smedjen er i 4. klasse, hvor de laver et helt simpelt knivblad. Når de når 9. har de igen smedning - denne gang i et fem ugers forløb 😊